beats by dre cheap

Kad porastem zelim biti Lilavati

U mojoj bližoj okolini postoji nekoliko ljudi, koji su mi, iako domaći i gotovo svakodnevni, veliki uzor i inspiracija. Nekako, veći su mi ti mali, naizgled obični ljudi...jer u svojim naizgled ovdašnjim i običnim životima čine čuda, prije svega u radu na sebi, svom duhovnom životu u praksi...a onda su i najčistija blagodat za sve one koji im se nađu na putu.
Jedna od njih je i Lilavati, bhaktina koja me inspirira svojim stavom služenja. Ta djevojka (inače među najboljima na svom fakultetu) je toliko jednostavna, da za sekund može promaći njena dubina. Ona ne pametuje i ne filozofira puno (za razliku od mene). Ona sve što je naučila vrlo jednostavno i sa osmijehom primjenjuje u praksi. To je vidljivo najviše po tome što je skromna osoba koja se bez imalo razmetanja trudi biti na usluzi drugima, tačnije-svakome ko joj je u blizini. Njoj nije teško ni krečiti naš hram (i po cijelu noć), izmantrati svoje krugove  (mantramo 16  krugova na brojanici sa 108 zrna, što je oko 2 sata na dan), ujutru položiti ispit (završava fakultet u roku), pričuvati kćerku prijateljici popodne (i usput joj skuhati i očistiti, dok ova nešto obavi u gradu)...Nju obično možete vidjeti kako nosi neku bebu, pere suđe, po pet puta ustane od ručka da nekom nešto učini...dok mi svi ostali možda sijelimo i pametujemo, ona peče pizze, pere suđe, dočekuje, ispraća, svakom što maltene cipele ne obuče...Jesam li je ikada vidjela tužnu, mrgodnu, živčanu? Čini mi se da nisam. Nekad je zezam kako su Bosnaci svugdje bauštelci (pošto ona često putuje i gdje god ode takođe svima pomaže)...ali ona je jedina dokazala da bauštela može biti i transcententalna. :)Još da mi je namoliti da mi dozvoli da joj i sliku ovdje u post ubacim, da vidite da je usput i prava ljepotica.

Prije par dana, vraćala se sa prijateljicom iz Hrvatske. U pola noći, naišle su na udes-vozač automobila je naletio na biciklistu i zbrisao. Biciklista je ležao na cesti. U pola noći, u mraku na pustoj cesti, insistirala je da stanu, sama došla do momka, opipala mu puls, kojeg nije bilo, pozvala policiju. Dok je policija stigla (za to je naravno trebalo vremena), držala je za ruku u mrklom mraku sama, tog okrvavljenog momka tj.mrtvaca,  molila se za njega i pomagala da njegova duša što sretnije ode dalje na svom daljem putovanju. Vede nas uče, da iako vitalni znakovi prestanu, osoba čuje zvukove i prisutna je u tijelu još oko 2 sata. Policajci su došli, momka nisu ni pogledali (pa mrtvac je), pronašli su tablicu odbjeglog auta, napravili uviđaj i kasnije uhapsili počinioca.


Dok ovo pišem, još jednom se pitam kako je stvarno moguće da poznajem takve osobe, da takvi po zemlji hodaju, i daju se zagriti, opipati...da još jednom provjerim da nisu utopija i uobrazilja. Da li bih ja samo prošla pored udesa, retorički se pitam. U moru ljudi koji samo misle na sebe i cijele naše okoline i medija koji stalno podsjećaju koliko si trebamo biti važni, postoji poneko dijametralno, a tako pozitivno suprotan i sretan.

yoga-yukto visuddhatma vijitatma jitendriyah
sarva-bhutatma-bhutatma kurvann api na lipyate

Čista duša koja djeluje s devocijom i koja vlada svojim umom i osjetilima je draga svakome i svatko je njoj drag. Takav čovjek uvijek djeluje, nikada ne postaje zapleten. (Bhagavad-gita 5.7.)


SMISAO: Osoba koja se nalazi na putu oslobođenja slijedivši proces svjesnosti Krsne je vrlo draga svakom živom biću i svako živo biće je njoj drago. To je rezultat njene svjesnosti Krsne. Takva osoba ne može smatrati niti jedno živo biće odvojenim od Krsne, kao što lišće i grane drveta nisu odvojeni od drveta. Dobro zna da će zalijevanjem korijena drveta svo lišće i grane dobiti vodu ili da će davanjem hrane želucu čitavo tijelo dobiti energiju. Onaj tko djeluje u svjesnosti Krsne je sluga svih živih bića i zato je svakome veoma drag...

DRAGI B(l)ože...
http://pitanje.blogger.ba
23/06/2013 22:48