beats by dre cheap

Kapetani broda

Ne znam da li zbog tzv. demokratije ili nekadašnjeg samoupravljanja, stalno mislimo da smo mjerodavni, da je naše mišljenje važno, da svakome moramo dati svoje neprocjenjive savjete. Forumi su puni svačijih mišljenja, svi nešto mislimo, a nepoznate žene na ulici si daju za pravo držati nam seminare kako djecu trebamo obući, slušati i ne davati im sladolede. Postoji li osoba koje ne zna kako se upravlja državom, budžetima, zajednicama? Možda poneki endemski primjerak muške vrste koji ne zabija golove sa kauča uz koji je srastao, a ponedjeljkom na poslu komentira: "Razbili smo ih!", kao da je on lično trčao po travi sa još 21 dlakavim čovjekom i ubacivao loptu između 3 prečke.

Posebno posmatram sebe i druge žene kako prigovaramo svojim bližnjima. Najčešći slučaj su žene koje u autu muževima glume besplatnu Garmin navigaciju:"Crveno je, prestroji se, skreni, pazi, parkiraj, kreni..." Ali to se (obostrano) proteže na mnogo šire i važnije aspekte života i stvara nezadovoljstvo, haos i svađe. Odgoj djece, novac, navike...mi stalno mislimo da sve treba biti po našem i da svima oko sebe trebamo ukazati na svoje mišljenje. Mnoge su  porodice propatile zbog toga.

Koliko bi život bio jednostavniji kada bismo prihvatili da su određene osobe u našim životima kapetani broda. Kapetani za upravljanje državom, kapetani za odgoj svoje djece, kapetani za volanom, kapetani u duhovnim zajednicama, kapetani za kućni budžet... Pa čak i u vojsci, kada nadređeni naredi da se puca, vojnici pucaju i i sve posljedice snose nadređeni. Sve je puno jednostavnije kada se opustimo i prepustimo važne uloge i odluke onima koji su za njih kvalificirani ili ih jednostavno obavljaju. Ne moramo nositi teret tuđih odluka, ne moramo čak ni razmišljati o njima. To ne znači da trebamo biti neinteligentni, tupi, glupi, samo da se trebamo baviti stvarima koje nas se tiču, davati savjete i odgovore koji se od nas traže, a preuzeti punu odgovornost za volane i kormila u našim rukama. Ako smo odgovorni za malo dijete, sigurno je da mi donosimo odluke o tome šta je najbolje za njega...ali odraslom djetetu prepuštamo sve više i više odluka, čak i ako se ne slažemo sa njima. Ali tako je i sa muževima, ženama, direktorima, ministrima i svima ostalima.
Sigurno je da ne trebamo biti slijepi sljedbenici slijepih lidera, da ne trebamo bez pogovora skakati u provalije ako nam se naredi i slično. S druge strane, nekada su se autoriteti jako poštovali-autoritet roditelja, učitelja, kojekakvih predsjednika, pa čak i glava porodice. To danas mnogima nazadno zvuči, zauzvrat imamo demokratiju u kojoj svi znaju sve i pametuju o svemu.

Mislim da nije teško prihvatiti da su drugi odgovorni za stvari koje nas se ne tiču i skinuti sebi s pleća dio bespotrebnih misli, briga, kritika, pa čak i tračeva.

Jesmo l ispremni odreći se svog kontrolorskog mentaliteta, jer je samo Bog vrhovni kontrolor (Paramesvara) svih zbivanja u svemiru, ni vlat trave se ne pomiče bez Njegovog odobrenja?

P.S. Svima koji površno čitaju ovaj post: Ovdje ne pišem o klimanju glavama i odricanju od odgovornosti, samo o prepuštanju tuđih odgovornosti onima koji su ih preuzeli, bez zvocanja.

DRAGI B(l)ože...
http://pitanje.blogger.ba
24/04/2013 12:01