beats by dre cheap

Vedski uvod u anatomiju ( i automehaniku )

Priča prva:

Mama hoće li me tata voditi danas na bazen?

Ne može, umrla teta B., baka tvog prijatelja.

Pa što je umrla?

Jesi je vidio neki dan? Tijelo joj je bilo staro i slabo.

Podigni ruku! (Kažem ja, a on podiže). Spusti je! (on spušta). Okreni glavu (on okreće). Jel ti upravljaš svojim tijelom? Da! Jesi li ti vozač u tijelu? Jesam!

Kada naš auto bude star ili se pokvari, šta će tata uraditi?

-Prodat će ga i kupiti novo.

Tako je i teta B. vozila svoje tijelo, sada se potrošilo ostarilo, i ona-duša izlazi i ide dalje.

Dobro, idemo sad raditi zadaću! (kaže on, dok ostali drhte od straha od smrti, piju tablete za umirenje i komentiraju kako je život ništa.)

 

isvarah sarva-bhutanam
hrd-dese 'rjuna tisthati
bhramayan sarva-bhutani
yantrarudhani mayaya

Svevišnji Gospodin se nalazi u svačijem srcu i upravlja lutanjima živih bića koja su smještena u mašini načinjenoj od materijalne energije. (Bhagavad gita 18.61)

Priča druga:

I. je prošle subote imala stravičan sudar. Auto je iz druge trake prešlo u njenu i direktno se zabilo u njen auto. Auto je potpuno uništeno. I. ima slomljene kosti lica, ključnu kost, rebra, lakat joj je smrskan, kuk napukao.

I. se čudesno oporavlja.I. ima dvogodišnju kćerku koja joj je dodatan motiv.  

Ona zna da

na jāyate mriyate vā kadācin   nāyaḿ bhūtvā bhavitā vā na bhūyaḥ
ajo nityaḥ śāśvato 'yaḿ purāṇo   na hanyate hanyamāne śarīre
 
Duša se nikada ne rađa niti umire. Nije nastala, ne nastaje i neće nastati. Nerođena je, vječna, uvijek postojeća i prvobitna. Nije ubijena kada je tijelo ubijeno. (Bhagavad gita 2.20.)
 
SMISAO AC Bhaktivedanta swami Prabhupada
Mali atomski dio Vrhovnog Duha je kvalitativno jednak Vrhovnom i ne podliježe promjenama kao tijelo. Ponekad se duša naziva postojanom ili kuta-sthom. Postoji šest vrsta preobražaja kojima podliježe tijelo. Tijelo se rađa iz materice majčinog tijela, ostaje neko vrijeme, raste, stvara potomstvo, postepeno se raspada i na kraju nestaje u zaborav. Duša. međutim, ne podliježe takvim promjenama. Duša se ne rađa, ali pošto prihvata materijalno tijelo, tijelo se rađa. Duša se ne rađa, niti umire. Sve što se rađa također i umire. Duša se ne rađa i zato nema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Vječna je, uvijek postojeća i prvobitna – to znači da u istoriji nema traga o njenom nastanku. Pod utiskom tijela, mi istražujemo istoriju rođenja duše. Duša nikada ne stari, kao tijelo. Zato takozvani strac osjeća isti duh kao u djetinjstvu i mladosti. Promjene tijela ne utiču na dušu. Duša se ne raspada kao drvo i ostale materijalne stvari. Isto tako duša ne stvara popratne prozvode. Popratni proizvodi tijela – djeca – su različite osobene duše i zbog tijela izgledaju kao djeca nekog čovjeka. Tijelo se razvija zahvaljujući prisustvu duše, ali duša se ne mijenja i ne stvara potomke.
Duša je puna znanja, ili uvijek puna svjesnosti. Prema tome, svjesnost je simptom duše. Čak i ako ne nađemo dušu u srcu, u kome se nalazi, možemo shvatiti njeno prisustvo jednostavno po prisustvu svjesnosti. Ponekad ne možemo vidjeti Sunce na nebu zbog oblaka ili nekog drugog razloga, ali sunčeva svjetlost je uvijek prisutna i zato smo uvjereni da je dan. Čim se rano ujutro pojavi malo svjetlosti na nebu, znamo da se Sunce nalazi na nebu. Slično tome, pošto u svim ljudskim i životinjskim tijelima postoji svjesnost, možemo shvatiti da je prisutna duša. Međutim, svjesnost duše se razlikuje od svjesnosti Svevišnjeg, jer je Vrhovna svjesnost sveznanje – znanje o prošlosti, sadašnjosti i budučnosti. Svjesnost osobene duše je sklona zaboravnosti. Kada duša zaboravi svoju pravu prirodu, stiče znanje i biva prosvjetljena Krishninim višim poukama. Ali Krishna nije kao zaboravna duša. Kad bi tako bilo, Krishnina učenja u Bhagavad-giti bi bila beskorisna.
 
vāsāḿsi jīrṇāni yathā vihāya
navāni gṛhṇāti naro 'parāṇi
tathā śarīrāṇi vihāya jīrṇāny
anyāni saḿyāti navāni dehī
 
Kao što osoba oblači novu odjeću, ostavljajući staru, duša prihvata nova materijalna tijela, napuštajući stara i beskorisna. (Bhagavad gita 2.22.)
SMISAO AC Bhaktivedanta swami Prabhupada
Atomska osobena duša biva prenijeta u drugo tijelo milošću Nad-duše. Nad-duša ispunjava želju atomske duše, kao što jedan prijatelj ispunjava želju drugog.  Vede, poput Mundaka Upanishade i Švetašvatara Upanishade, upoređuju dušu i Nad-dušu sa dvije prijateljske ptice, koje sjede na istom drvetu. Jedna ptica [osobena atomska duša] jede plod drveta, a druga ptica [Krishna] jednostavno posmatra Svog prijatelja. Mada su ove dvije ptice kvalitativno jednake, jedna je opčinjena plodovima materijalnog drveta, dok druga jednostavno posmatra aktivnosti Svog prijatelja. Krishna je ptica koja posmatra, a Arjuna je ptica koja jede. Iako su prijatelji, jedan je Gospodar, a drugi sluga. Pošto je atomska duša zaboravila taj odnos, prelazi sa jednog drveta na drugo, ili iz jednog tijela u drugo. Podređena ptica, jiva [điva] ili duša, veoma se teško bori na drvetu materijalnog tijela, ali čim pristane da prihvati drugu pticu kao vrhovnog duhovnog učitelja – kao što je Arjuna učinio dobrovoljno se predavši Krishni da bi ga Krishna podučio – odmah se oslobađa sveg jadikovanja.

DRAGI B(l)ože...
http://pitanje.blogger.ba
15/04/2012 19:37