beats by dre cheap

FAQs* za domaćice

*Frequently Asked Questions-Često postavljana pitanja

 KOMŠINICA (zaradila penziju u državnoj ustanovi): Meni tebe žao što ne radiš. Što se više ne zaposliš?

(A nije vam bilo žao kada sam radila i na poslu i kod kuće i vikendom i noću?)

ČLAN FAMILIJE, PENZIONER (sa svojim djecom živio 6 godina, poslije nije više znao za njih): Do kada ti misliš tako ne raditi ništa?

(Zar stvarno mislite da ne radim ništa?)

STARI PRIJATELJ (doktorirao sociologiju, profesor na fakultetu, 41 godina, vječni samac): Kada se misliš vratiti nečem smislenijem?

(Hoćeš reći da je moje 12 sati na dan radno vrijeme, sa putovanjima, sa rijetkim slobodnim danima i bolovanjima, sa platama koje su kasnile, bez zdravstvenog, bez razumijevanja da imam porodicu, bilo smislenije od ovoga? I na kraju krajeva, šta je ono smisleno, a šta nije? )

PROFESORICA FILOZOFIJE IZ SREDNJE ŠKOLE: Jao, baš šteta, ti si bila toliko potencijal, mogla si toliko toga postići u životu, biti uspješna. Zar si odustala od toga?

(Ne, nisam, prije sam mislila da je postići nešto u životu otići na Mjesec, u najmanju ruku, a danas mislim da uspjeh znači biti sretan. Bolje je prati prozore i kuhati i mijenjati pelene, ako sve to ima svoj smisao, nego roditi se, školovati, postati "uspješan" na bilo koji način i umrijeti a ne tražiti, pronaći i živjeti odgovore na tako važna filozofska pitanja: Ko smo, zašto smo se rodili, koji je smisao života i td.)

POZNANICA (čitav život zaposlena u državnim institucijama, stereo nana-servis): Zašto si napustila karijeru? Mogla si još barem magistrirati.

(Nisam ja sad Beyonce, pa da imam karijeru. U riječniku stranih riječi piše da riječ karijera potiče od francuske riječi carriere, što znači trkalište, životno porište ili uzdizanje u nekoj profesiji ili društvu. Kod nas je to što vi nazivate karijerom, zapravo samo zarađivanje za život, pred monitorom od 8-16. Meni su moja djeca i magisterij i doktorat.

MEDICINSKA SESTRA U DOMU ZDRAVLJA (na kartoteci): Jeste li vi svjesni da ste samo domaćica?

(Jeste li vi svjesni da samo pišete imena i udarate pečate? Mislite da više vrijedite od jedne domaćice?)

TETA ČUVALICA NA IGRALIŠTU: Čije dijete  ti čuvaš?

Svoje!

-E svašta!

NEPOZNATA ŽENA U TRAMVAJU: Ko vam ga čuva? ( Valjda je nužno da mama ne "čuva" svoje dijete?)

-Ja ga čuvam!

-Baš zanimljivo!

OSTALI: Do kad misliš tako?

Do kada budem osjećala da tako treba, da sam tako sretnija ili da to možemo finansijski i organizaciono podnijeti. Nisam zatvorena ni za kakve opcije i preokrete u životu, sretna sam i zahvalna (najviše mužu koji je iznosi teret recesije na svojim leđima i sve brojnijim sijedima u kosi ) što sam vrlo važne tri godine života svoje djece provela sa njima, napravila svaku rođendansku tortu, vidjela svaki prvi korak, svaku novu riječ, svako prvo slovo napisano, svaku temperaturu odbolovala sa njima, radovala se svakom prvom snijegu. Zahvalna sam što sam bila tu i svako veče zahvalim Bogu na još jednom takvom danu.

Koliko će još biti takvih dana, ne znam, vidjet ćemo. Sretna sam što sam kod kuće, nije mi dosadno, ne osjećam da nešto propuštam, ne osjećam se prazno i neispunjeno, da  nekom nešto trebam da se dokazujem. To je moj izbor, zašto je svima tako strašan i uznemirujući?

PS ZA sve koji kažu da iskorištavam muža i mašem diplomom: ja nikad nisam prestala raditi honorarno, ljuljala sam bebu od tri mjeseca i radila, radila noću kad oni spavaju i to radim sve ove tri godine koliko sam kod kuće. Vodim djecu po sastancima, dajem izjave za medije telefonom uživo, a u pozadini se čuje plač i slično.

Najjeftiniji, državni vrtić košta 140 km, produženi boravak, jedini u mom kvartu je 260 KM, sat čisćenja je 5 KM, koliko još košta nabavka organsih namirnica i kuhanje tri domaća obroka, peglanje, čišćenje, odlasci doktoru...Koliko košta moja ljubav i prisustvo?

Nemogu da shvatim toliku potrebu za vrijeđanjem.

DRAGI B(l)ože...
http://pitanje.blogger.ba
12/09/2011 21:48