beats by dre cheap

Rama, Rama!

Moj muž se već nekoliko godina strastveno bavi ronjenjem. Ono što mene najviše raduje u svemu tome je da s vremena na vrijeme posjećujemo razne lijepe lokacije, najčešće vezane za čistu i netaknutu prirodu. Tako smo prošle sedmice išli na Ramsko jezero, koje  je nažalost umjetno, akumulacijsko jezero napravljeno od rijeke Rame, ali priroda je svejedno jako lijepa, a boja jezera je neopisivo zelena. Zanimljivo je da se u ovoj našoj zemlji sve nešto eksploatiše, rude, drvo, voda...tako je izgledao i nekadašnji grb Socijalističke Republike BIH.

Kada idemo na takve izlete, djeca obično jako uživaju u druženju sa puno druge, drage djece, istražuju prirodu, kupaju se, igraju po cijeli dan na zraku. Ako smo na moru, naveče idu sa lampama obalom i uče vrste riba, moruzgve, vlasulje, rakove, provozaju se i gliserom. Ja opet uživam ustati rano ujutru i mantrati na tako lijepim mjestima, a naveče gledati nebeski svod sa nebrojeno puno malih lampica, zvijezda i razmišljati o beskonačnosti svega toga i o sebi kao jednom malom, ali nadam se uklopljenom i funkcionalnom djeliću.

Mi smo došli u trenutku kada je nivo vode niži za 15-ak metara, pa ljepotu jezera malo kvari taj smeđu rub od blata. Zbog toga je i malo teže prići samoj vodi. Uspjeli smo se i okupati, al da smo bili blatnjavi, bili smo. Djeca su uživala u meljanju i gađanju blatom. Vidjeli su i samostanske krave i guske, obišli njihov vrt i  etnografski muzej, koji ima zbirku prepariranih životinja veću nego  Zemaljski muzej u Sarajevu.

Još jedna lijepa stvar tokom našeg posjeta Ramskom jezeru (Rama na sanskritu znači "izvor sveg zadovoljstva":), je ta da smo bili smješteni u Kući Mira Franjevačkog samostana Gospe Ramske. E taj samostan, i cijeli prostor oko njega je jedno prelijepo, mirno i jako duhovno mjesto, to se osjeti još sa ulazne kapije.  Unutar crkve je jako mirno, krasna je i centralna, naivna freska i vitraži koji prikazuju Isusov život. Trudila sam se, koliko god je bilo moguće biti unutra, a djeca su rekla da je crkva mjesto gdje se šuti :). Ja sam mantrala na svoju brojanicu (japa/đapa malu), a pored mene je jedna žena u narodnoj nošnji molila krunicu, tako da se čulo mrmljanje Isuse, Krišna, Marijo moli za nas grešnike, Rama Rama...(Reći će žena, vidi ova moli za našu župu :)

Franjevci su bili do krajnjih granica tolerantni prema bučnoj i razigranoj djeci svih uzrasta, te prema dvije večeri roštiljanja i sviranja do sitnih sati. Meni dobro dođe što mi djeca idu rano spavati, pa se izvučem sa takvih druženja, jes' da su me malo čudno gledali kad sam u 10 naveče tražila nešto za čitanje i odnijela katolički molitvenik u sobu. To se veče, inače mirnim samostanskim kompleksom koji miriše na čemprese, širio dim ćevapa i zvuk sevdaha.

Na http://rama.co.ba/ piše ovako: "Kuća mira u Rami služi svojim programom, metodom i svim kapacitetima, bez ikakve diskriminacije, svim ljudima kojima možemo pomoći u uspostavljanju duševne i duhovne harmonije narušene ratnim stradanjima. Ovdje se afirmira svako traženje smisla, nade, ljubavi kroz sve oblike molitve, meditacije, susreta s umjetnošću, susreta s prirodom, kroz kreativan rad, sport, relaksaciju, kroz susrete s drugim ljudima, čija drugačija iskustva mogu ohrabriti, pomoći da se i sebe prihvati..."

U nedjelju ujutru su bile dvije mise, bilo je jako puno ljudi, cijela Ramska župa. Bilo je i jako puno žena u narodnim nošnjama, sa opancima i maramama na glavi, jako lijep prizor. Gvardijan samostana je tokom mise puno govorio o tome kako Isusovu ljubav trebamo primiti i dati svima bez razlike, a kad hor zapjeva, taj se umirujući zvuk širi cijelim prostorom okolo i preko jezera. Poslije mise svi su bili nekako nježni i pozdravljali sa "Hvaljen Isus", i ja sam njima tako odgovarala...nadam se da nije završilo tragikomično kao moja epizoda zvana "Hajrula sabah."

Moram priznati da sam se u povrtku malo zamislila nad raznim nacionalističkim grafitima i grbom županije. Nakon takve mise i takve poruke Isusa, toliko mržnje mi nije bilo jasno. Iduće godine će ispustiti svu vodu iz jezera, zbog popravljanja hidrocentrale. Tada će lijepi samostan, umjesto zelene vode, biti okružen jezerom blata.

Ne znam zašto taj kraj  i rijeka nose ime Rama, ali sigurno je da pružaju puno zadovoljstva, svakome onog koje traži.

DRAGI B(l)ože...
http://pitanje.blogger.ba
06/09/2011 23:27