beats by dre cheap

Porodično bogatstvo

Bhagavad gita je posebna knjiga, to znate. Primjerak koji je kod mene još ima i dodatnu vrijednost. Prije svega, moja mama je kupila tu knjigu 1990. Sjećam se dobro te bhaktine, koja je stajala u našem hodniku i pričala sa njom. Nedavno sam je pronašla na Facebooku, Alakananda se zove i ispričala joj kuda nas je sve ta knjiga odvela, mamu, sestru i mene. Lijepo je pronaći osobu koja vam je to znanje u kuću donijela i zahvaliti joj se.

Ta knjiga mami pružala svjetlost u ludim godinama rata, bezizlaza u kojem se nalazila. A meni je posebno draga jer mi je mama poklonila kada sam kao devetnaestogodišnjakinja krenula na fakultet. Rekla mi je da se tu nalazi sve što mi u životu može savjetovati i da želi da ta knjiga bude uz mene, da me vodi.

Kada nekad razmišljam šta bih ostavila svojoj djeci, mislim da ću postupiti kao i ona. Trebala bih, jer ne znam kad će vrijeme isteći, napisati svojoj djeci posvetu u toj knjizi. Neko ima porodični nakit, neko porodičnu Bhagavad gitu.

Danas bih sa vama da podijelim stihove 12. poglavlja Bhagavad gite, u kojem Krišna (Bog) objašnjava koji su mu ljudi dragi:

"Moj bhakta koji nije zavidan, već je ljubazan prijatelj svih živih bića, koji ne misli da je vlasnik i koji nema lažni ja (ego), koji je jednak i u sreći i u nesreći, koji je trpeljiv, uvijek zadovoljan, samoovladan i koji Me sa odlučnošću predano služi, sa umom i inteligencijom usredsređenim na Mene-veoma mi je drag. " (12.13-14.)

"Onaj ko nikoga ne dovodi u teško stanje i koga niko ne može uznemiriti, ko je jednak u sreći i nesreći, strahu i tjeskobi, veoma Mi je drag." (12.15.)

"Moj bhakta koji ne zavisi od običnog toka djelatnosti, koji je čist, vješt, bezbrižan, oslobođen sve patnje i koji ne teži za nekim rezultatima, veoma Mi je drag." (12.16.)

"Bhakta koji se ne raduje, niti tuguje, koji ne jadikuje, niti žudi i koji se odriče i povoljnih i nepovoljnih stvari-veoma Mi je drag." (12.17.)

"Onaj ko je jednak prema prijateljima i prema neprijateljima, ko je jednak u časti i u nečasti, toploti i hladnoći, slavi i sramoti, ko je uvijek oslobođen od zagađujućeg druženja, uvijek ćutljiv i zadovoljan sa svime, ko ne mari ni za kakvo prebivalište, ko je utemeljen u znanju i zaokupljen predanim služanjem-takva osoba mi je veoma draga. " (12.18-19.)

"Oni koji slijede ovaj neprolazni put predanog služenja i koji mu se potpuno posvećuju sa vjerom, prihvatajući Mene kao vrhovni cilj, veoma, veoma su mi dragi." (12.20.)

Svaki od ovih stihova ima objašnjenje, ali nisam sada stigla da prekucam. Jedan moj dragi prijatelj je rekao kako je kada je ove stihove čitao prvi put pomislio :" Woow, vidi pa ja sve ove osobine imam, kao da su mene opisivali." Ali, kroz godine rada na sebi je shvatio koliko još posla ima,. Rad na sebi je stvorio čovjeka!

 Dodala bih još samo iz 18. poglavlja:

"Ovo povjerljivo znanje nikada ne bi trebalo objašnjavati onima koji ne vrše strogosti, koji nisu predani ili zaokupljeni predanim služenjem ili Mi zavide." (18.67.)

U nadi da ste vi čitatelji ipak otvorena srca, pišem vam ovo iz dva razloga, prvi je da bih ja postala draga Bogu ,a drugi je da bi to postali i svi koji čitaju:

1."Onaj ko objašnjava ovu uzvišenu tajnu bhaktama će sigurno dostići čisto predano služenje i na kraju doći Meni. Nema sluge na ovom svijetu koji Mi je draži od njega, niti će Mi ikada iko biti draži" (18.68-69.)

2. "Izjavljujem da Me onaj ko proučava ovaj naš sveti razgovor obožava svojom inteligencijom. Onaj ko sluša sa vjerom, bez zavisti, oslobodit će se grešnih posljedica i dostići povoljne planete na kojima žive pobožni" (18. 70)

Imam želju da na blog ubacim najvažnije stihove Bhagavd gite, nadam se da će barem nekoga zanimati.

DRAGI B(l)ože...
http://pitanje.blogger.ba
20/01/2011 15:28