beats by dre cheap

Prije 12 godina...

Sjedim juče na festivalu...a pred očima mi prolaze slike istog tog festivala od prije 12 godina, još su tako jake, tako tople i nekad mi žao bude što se ne može sačuvati ništa od toga, što se ništa ne može vratiti...Dragi prijatelj, koji je većim dijelom zaslužan za ljepotu svih tih doživljaja, znao je često citirati Juru Stublića: "Dao bih milijardu dolara za jedan sekund prvog poljupca..."
E moj je prvi poljubac bio odvratan i ne volim ga se sjećati, ali zato su moji prvi kontakti sa živopisnošću i ljepotom čudesnog svijeta svjesnosti Krišne, ostali vrijedni kao u Jurinoj pjesmi.
Sjećam se čini mi se svakog detalja, Miline kuće na kraju grada, našeg ushićenja oko prvog festivala Krišna Janmastami, tog dragog prijatelja, Harija, koji je ostao s nama petnaestak dana koje nikad dok sam živa neću zaboraviti. Uzela sam na poslu slobodne dane, kuhali smo cijeli dan, pripremali sto stvari pod budnim okom šaljivog Dhruve koji je došao iz Rijeke...Mislim da tada ništa nisma razumjela, ali sam osjećala da je to nešto neopisivo, da sam to čitavog života tražila i da tu pripadam. Čini mi se iz ove perspektive, da sam tada Boga još doživljavala kao prirodu, skup svega lijepog, neku univerzalnu energiju...ma kako to bilo bliže Budizmu...ali sam osjećala da se sa ovim ljudima dešava nešto prekrasno i željela sam biti dio toga, zauvijek. U ta vremena sve je to bilo tako instinktivno, dječije-nisam puno razmišljala, odgovori su dolazili kroz srce, pogađali me poput groma. Jednom poslije sam pričala kako sam ušla na ta vrata i nikad više nisam izašla. Poslije sam shvatila da kada, makar i nesvjesno učinimo nešto za Boga, počinjemo shvatati istinu o Njemu, počinje nam se razotkrivati, čak i nekad nerazumljivi stihovi Bhagavad gite postanu bliski i svakodnevni dio nas...Nisam ja tada učinila nešto puno, ali vrata su se otvarala, molila sam se za to mjesec dana ranije u haremu čaršijske džamije, da ne budem dio bučnog svijeta koji žuri Čaršijom, nego da budem Božiji čovjek, dio mira koji i dan danas osjećam na tom dragom mjestu. Dočekali smo jutro, i prvi Mangala arati (jutranje molitve) u 4 ujutru. Mama je, sjećam se, poslije mantranja, otišla na posao, radila cijeli dan i opet naveče poslije posla došla na festival. Bila je presretna, kao nikad u životu i stalno je govorila da će od sreće odlepršati. Pjevali smo Maha mantru dva dana i dvije noći, kad više nismo imali melodija, pjevali smo uz melodije Kad ja pođoh na Bembašu i još neke više ih se ni ne sjećam...bilo nas je možda 20 i dan danas se rado prisjetimo tih dana. Ni jedne fotografije iz tog vremena nemamo, ali su slike žive...

Svih ovih 12 godina, 12 različitih festivala na raznim mjestima...svaki put drugačije i intenzivno iskustvo...i o svakom bi se dalo ponešto napisati, ali ovaj je bio početak mog novog života.

DRAGI B(l)ože...
http://pitanje.blogger.ba
26/08/2008 16:30