DRAGI B(l)ože...

Diary of a Hare Krishna housewife :)

02.06.2013.

Onkologija

Zove me neki dan jedna draga žena, mamina dugogodišnja radna kolegica, zajedno su se zaposlile nakon fakulteta i radile skupa gotovo čitav život. Prije nekih 6-7 godina imala je 2 odvojena karcinoma na obe dojke, odstranjena, prošla kemoterapiju, unuka dočekala. Kaže, evo mene u Sarajevu, ponovo proživljavam ono od prije 6 godina. Metastaze na kostima, metastaze u ramenom pojasu, 6x kemoterapije, mjesec i po zračenja, pa opet kemoterapija.

Danas smo sestra i ja otišle do nje. S njom su u sobici još tri žene, sve u godinama, sve sive, tužne, praznih pogleda. Gdje si Anđelina, da ovo vidiš?

Ne lažemo se, pa ljute smo Krajiškinje-sve tri :). Svjesna je, kaže,  da sve te terapije samo odgađaju neminovno. Kaže, sve je u Božjim rukama, ali voljela bi još gledati unuka kako raste. Možda moju sestru i mene doživljava kao djecu (jer su i njena djeca naših godina). Možda zato sa nama ne priča o suštinskim stvarima, koje kao da pišu na zidovima onkologije: smrtnost je u ovom svijetu 100%, i u Bangladešu i u Švedskoj...i među oronulim zidovima Koševo bolnice, ali i među onima koji u tom trenutku ispijaju svoje kafice i mahalaju prolaznike na Ferhadiji...Možda je to preintimno, pogotovo pred drugim ljudima u skučenoj sobi...sigurno da jeste. Vjerujem da kada ostane sama sa sobom, a bolnički su dani dugi, da razmišlja duboko o svemu tome.

Malo smo se prisjetili kako je naša mama, dok smo mi imale poslovne i fakultetske obaveze, sama išla iz bolnice poslije kemoterapije, ulicom povraćala i bila heroj u životu, poslu, u smrti i poslije. Dok priča o nuspojavama i kako joj injekcijama pojačavaju gustinu kostiju, sjećam se kako se naša mama šalila da su doktori obični automehaničari. 


Ne želim se miješati u njenu slobodnu volju i izbore u životu, niti imam pravo na to, ali tako bih željela da kaže: "Sada puno čitam, razmišljam, vjerujem, dovim..." Ili barem: "Kako je vaša mama prošla kroz sve ovo tako hrabro, tako drugačije, sa osmijehom?"...Na to bih joj rekla da je naša mama imala duhovno znanje, pa je tako znala da duša prebiva u tijelu, kao vozač u autu, u da kada auto propadne, mi ne umiremo, vječni smo i smrt nije kraj.

Voljela bih joj reći da je sada vrijeme za raspitivanje o smislu života-athato brahma jijnasa. . Čak i sada, još uvijek je dovoljno jaka i svjesna, da bi mogla da razmišlja djeluje smislenije, drugačije..nego što to svi radimo tokom uobičajenog života, u kojem studiramo, rađamo djecu, otplaćujemo kredite, krečimo i zarađujemo penzije koje ponekad i ne dočekamo. Takvo proaktivno djelovanje je puno bolje nego puštati se kao list niz vodu života, bez znanja, bez pitanja, bez traženja odgovora...a strah od smrti je najveći strah koji imamo.

Sve bih joj to voljela reći i nadam se da ću imati priliku. Čak i ako se to osobi ne sviđa, mislim opet da je bolje da joj kažem, jer su istine i  lijekovi najčešće gorki i ne uzimamo ih rado. Mislim da je u bolje reći tako nešto nego lagati se uzajamno, kako će sve biti dobro, kako će unuka i oženiti i praunuke dočekati. Iluzija nas uvjerava da nećemo umrijeti, pa čak i mi sami u to toliko vjerujemo...a tako je malo onih koji postavljaju suštinska pitanja i traže odgovore.

Spuštamo se niz ulicu Koševo. Sunčan je nedeljni dan, ptice cvrkuću, djeca trčkaraju na šarenom igralištu, djevojke se kikoću, šušti lišće u drveću...Razmišljam o tome kako bhakte širom svijeta napuštaju tijelo. Ako su svjesni da kraj dolazi (tj. ako smrt ne dođe iznenada), pripremaju se za taj trenutak svjesno i sve što su nemoćniji, najbliži im u tome više pomažu. To znači da se maksimalno pokušavaju sjećati Krišne, jer On u Giti kaže: Yam yam vapi smaran bhavan-čega god da se čovjek sjeća u trenutku smrti, to će biti njegovo sljedeće odredište. Sve ono kako smo živjeli tokom života, proći će nam kao film ispred očiju,svi utisci, slike-takozvane samskare. Tamo gdje nam je um, gdje nam je srce i inteligencija, tamo gdje nas nose rezultati naših misli i djela, tamo ćemo otići. Zato bhakte uvijek, a posebno u trenutku smrti, mantraju Krišnino ime, koje se ne razlikuje od Njega samog, ili slušaju spise koji govore o Njemu, ili bhajane-pjesme o Krišni. Kada više ne mogu ni govoriti, uvijek se nađe neko da ih drži za ruku i na uho im pjeva ili čita ili im priča o duhovnom svijetu...sve dok na kraju duša ne izađe.

Povratak kući donosi standardno more obaveza. Ne želim da se izgubim u njima i da se prestanem raspitivati, učiti, podsjećati se.
DRAGI B(l)ože...
<< 06/2013 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

REVIDIRANI LINKOVI
CRTICE IZ MOG SVIJETA
Najdraži mi post ikada-virtualna hodočašća
Drugi najdraži post: Nauka o vjerovanju-vjerovanje u nauku
1. Šta je Hare Krišna
2. Šta je Hare Krišna
4. Karma i reinkarnacija
3. Nauka o duši
Zivot kao hodocasce, pisanje kao lijek
Kroz srce, drugi dio
Kroz srce
Draga moja Sevya
Zebra na Brionima
Teška si tuđino
Sretni post
Reality distinguished from illusion
Kapi vode na lotosovom listu
Gdje je svaki korak ples, a svaka riječ pjesma
Vaišnavska sahrana
Sjećanje
Opasna sekta
Na dan kad je otišla
Sevya dasi
Jednoća Stvoritelja
Karma/reinkarnacija

ŽENA, MAJKA, DOMAĆICA
FAQ za domaćice
revati na tržištu rada
Novi posao
Prva skulptura
Dan žena
Čuda su moguća (haiku)
Žena heroj
AFŽ, al’ antifeministički
Profesionalno “samoubistvo”
Majakovski na team buildingu
Njezino veličanstvo MAJKA (na brdovitom Balkanu)
Oglas za posao

FILOZOFIRAM
Filozofski osvrti na trudnoću
Ne odustajem
Razgovori koji donose sreću
Jednostavna matematika
Ravnoća do mora
Kritika ekološki neosviještenog uma
Kali yuga-doba svađe i licemjerja

INSPIRATIVNO…

Here comes the sun
Ponocna ilahija
Rabijina molitva
Poniznost
Život-nekad siv, nekad žut
Dr. Nakaš

INDIJA I HIMALAYA

1. Moja Indija
2. Indija u mom srcu
3. Zemljo Indijo!
4. City of Taj
5. Majmunska posla i zacarani bazar
6. Back to reality
7. Podnozje Himalaya
8. Majka Ganga
9. Avanture po potkrovlju svijeta (tavan pun misterioznih kovcega)
10. Indiana Jones
11. Krug se zatvara
12. Dzungla na asfaltu
13. U Stambolu, na Bosforu
14. Indija FAQ
15. Jos par slikaMOJI FAVORITI
Dead Poets Society🖤
Princ of Perversia
Gracias a la Vida
Priče o umoru
Recenzija zivota
Laprdam sta stignem
Raznosiš mi blato po kući
God knows I've tried
dnevnik jedne kurtizane
...titles are overrated...
litet-vis maðr 🧝‍♀️
Budan u snovima vs. sanjar na javi
maleni kamicak
Djevojka u mojim ustima
U urbanoj sahari života
moonshine got me.
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Čovječje vrste kći
hendikepiranidjecak
Bosanski život
Duh Koji Hoda
Strangers In The Night
Nikad ne reci dvaput
Silent
Aime Sati
MOJA BOGDA SNA
zdravi i lijepi
Mala Tajna - Veliko Blago
shizika
TA-HA
Ishranom do zdravlja
uposlenica
Dnevnik posebnih
LJEPOTA DUSE
... by Tratinčica
Krilo od mušice
That's life!
Magnolija
Trudimo se za naše sunašce...
Organic Life
PSIHOTERAPIJA
ja, žena i majka i supruga
Babba
__malo drugačija mama!__
Administratorov blog
Dunyaluk
nova Ja
luda trka za srecom
Da vidimo šta danas ima u cekeru
Crtice
više...

BROJAČ POSJETA
451805

Powered by Blogger.ba