DRAGI B(l)ože...

Diary of a Hare Krishna housewife :)

24.04.2013.

Kapetani broda

Ne znam da li zbog tzv. demokratije ili nekadašnjeg samoupravljanja, stalno mislimo da smo mjerodavni, da je naše mišljenje važno, da svakome moramo dati svoje neprocjenjive savjete. Forumi su puni svačijih mišljenja, svi nešto mislimo, a nepoznate žene na ulici si daju za pravo držati nam seminare kako djecu trebamo obući, slušati i ne davati im sladolede. Postoji li osoba koje ne zna kako se upravlja državom, budžetima, zajednicama? Možda poneki endemski primjerak muške vrste koji ne zabija golove sa kauča uz koji je srastao, a ponedjeljkom na poslu komentira: "Razbili smo ih!", kao da je on lično trčao po travi sa još 21 dlakavim čovjekom i ubacivao loptu između 3 prečke.

Posebno posmatram sebe i druge žene kako prigovaramo svojim bližnjima. Najčešći slučaj su žene koje u autu muževima glume besplatnu Garmin navigaciju:"Crveno je, prestroji se, skreni, pazi, parkiraj, kreni..." Ali to se (obostrano) proteže na mnogo šire i važnije aspekte života i stvara nezadovoljstvo, haos i svađe. Odgoj djece, novac, navike...mi stalno mislimo da sve treba biti po našem i da svima oko sebe trebamo ukazati na svoje mišljenje. Mnoge su  porodice propatile zbog toga.

Koliko bi život bio jednostavniji kada bismo prihvatili da su određene osobe u našim životima kapetani broda. Kapetani za upravljanje državom, kapetani za odgoj svoje djece, kapetani za volanom, kapetani u duhovnim zajednicama, kapetani za kućni budžet... Pa čak i u vojsci, kada nadređeni naredi da se puca, vojnici pucaju i i sve posljedice snose nadređeni. Sve je puno jednostavnije kada se opustimo i prepustimo važne uloge i odluke onima koji su za njih kvalificirani ili ih jednostavno obavljaju. Ne moramo nositi teret tuđih odluka, ne moramo čak ni razmišljati o njima. To ne znači da trebamo biti neinteligentni, tupi, glupi, samo da se trebamo baviti stvarima koje nas se tiču, davati savjete i odgovore koji se od nas traže, a preuzeti punu odgovornost za volane i kormila u našim rukama. Ako smo odgovorni za malo dijete, sigurno je da mi donosimo odluke o tome šta je najbolje za njega...ali odraslom djetetu prepuštamo sve više i više odluka, čak i ako se ne slažemo sa njima. Ali tako je i sa muževima, ženama, direktorima, ministrima i svima ostalima.
Sigurno je da ne trebamo biti slijepi sljedbenici slijepih lidera, da ne trebamo bez pogovora skakati u provalije ako nam se naredi i slično. S druge strane, nekada su se autoriteti jako poštovali-autoritet roditelja, učitelja, kojekakvih predsjednika, pa čak i glava porodice. To danas mnogima nazadno zvuči, zauzvrat imamo demokratiju u kojoj svi znaju sve i pametuju o svemu.

Mislim da nije teško prihvatiti da su drugi odgovorni za stvari koje nas se ne tiču i skinuti sebi s pleća dio bespotrebnih misli, briga, kritika, pa čak i tračeva.

Jesmo l ispremni odreći se svog kontrolorskog mentaliteta, jer je samo Bog vrhovni kontrolor (Paramesvara) svih zbivanja u svemiru, ni vlat trave se ne pomiče bez Njegovog odobrenja?

P.S. Svima koji površno čitaju ovaj post: Ovdje ne pišem o klimanju glavama i odricanju od odgovornosti, samo o prepuštanju tuđih odgovornosti onima koji su ih preuzeli, bez zvocanja.

16.04.2013.

Ramayana

Sjedimo večeras kod moje kone Tulasi i prepričavamo Ramayanu.
Nas 8, ko zna da li bi smo se ikada u životu sreli, sjedimo i pričamo, jedno započne, drugo nastavlja, sve se nadovezuje. Pred nama kao da iskrsavaju živi likovi, kao da smo u sred Treta yuge, u šumi gdje Sita izlazi iz kruga koji je Lakšman nartao i otišao da pomogne Rami koji lovi lažnog zlatnog jelena. Ravana otima Situ, Jatayu gine, Rama ga sahranjuje, Hanuman pali Lanku, pa bacaju planine u more, da sagrade most koji i danas postoji, do Lanke...a pauk baca zrna prašine...
Kralj Kulašekhar je puno godina kasnije, slušajući Ramayanu, postrojio vojske i krenuo da pomogne Ramacandri. Toliko je to živo, toliko stvarno, toliko emotivno, da mi je potpuno razumljivo zašto u Indiji po selima, ljudi po cijele noći ostaju budni i slušaju Ramayanu, plaču zbog kralja Dašaratha, plaču zbog Sitinog progonstva, a njeni sinovi blizanci, koje je odgojio mudrac Valmiki, oblaze kraljevstvo i pričaju Ramayanu i tako dolaze do svog oca, Ramacandre...

Da je nastala danas, komentiramo, sigurno je da kralj Dašarath ne bi održao obećanje dato svojoj ženi Kayikei. Nekada davno, kada mu je spasila život, on joj je obećao da može zaželjeti 2 želje, koje će joj on ispuniti. Ona sada  traži da njen sin naslijedi kraljevstvo, a da Rama (koji je sin prve žene i prestolonaslijednik), ode u izgnanstvo u šumu, na 14 godina. Kralj pada u nesvjest od šoka, ali Rama bez pogovora, odlazi u šumu. Sita, koja je princeza, odbacuje svilu i zlatni nakit sa draguljima, oblači koru drveća i kreće sa mužem. Kralj ne bi održao obećanje, sin ne bi poslušao oca, žena ne bi slijedila muža...tako bi to vjerovatno izgledalo danas, danas kada je data riječ, vijernost, moral i poštenje gotovo bezvrijedno.
Iako smo možda samo nezgrapni bakanski magarci, mi sjedimo i pričamo Ramayanu, vrijeme stoji, a ja pišem ovaj nerazumljivi post jer želim da ovi trenuci traju i traju i nikad ne prestanu.

03.04.2013.

Ulična umjetnost :)

Ovako izgledamo kada nas mlađi sin (4) nacrta kredama:


A ovo sam ja (sa naušnicama i crvenom vrećicom za japu-brojanicu za mantranje :)

DRAGI B(l)ože...
<< 04/2013 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

REVIDIRANI LINKOVI
CRTICE IZ MOG SVIJETA
Najdraži mi post ikada-virtualna hodočašća
Drugi najdraži post: Nauka o vjerovanju-vjerovanje u nauku
1. Šta je Hare Krišna
2. Šta je Hare Krišna
4. Karma i reinkarnacija
3. Nauka o duši
Zivot kao hodocasce, pisanje kao lijek
Kroz srce, drugi dio
Kroz srce
Draga moja Sevya
Zebra na Brionima
Teška si tuđino
Sretni post
Reality distinguished from illusion
Kapi vode na lotosovom listu
Gdje je svaki korak ples, a svaka riječ pjesma
Vaišnavska sahrana
Sjećanje
Opasna sekta
Na dan kad je otišla
Sevya dasi
Jednoća Stvoritelja
Karma/reinkarnacija

ŽENA, MAJKA, DOMAĆICA
FAQ za domaćice
revati na tržištu rada
Novi posao
Prva skulptura
Dan žena
Čuda su moguća (haiku)
Žena heroj
AFŽ, al’ antifeministički
Profesionalno “samoubistvo”
Majakovski na team buildingu
Njezino veličanstvo MAJKA (na brdovitom Balkanu)
Oglas za posao

FILOZOFIRAM
Filozofski osvrti na trudnoću
Ne odustajem
Razgovori koji donose sreću
Jednostavna matematika
Ravnoća do mora
Kritika ekološki neosviještenog uma
Kali yuga-doba svađe i licemjerja

INSPIRATIVNO…

Here comes the sun
Ponocna ilahija
Rabijina molitva
Poniznost
Život-nekad siv, nekad žut
Dr. Nakaš

INDIJA I HIMALAYA

1. Moja Indija
2. Indija u mom srcu
3. Zemljo Indijo!
4. City of Taj
5. Majmunska posla i zacarani bazar
6. Back to reality
7. Podnozje Himalaya
8. Majka Ganga
9. Avanture po potkrovlju svijeta (tavan pun misterioznih kovcega)
10. Indiana Jones
11. Krug se zatvara
12. Dzungla na asfaltu
13. U Stambolu, na Bosforu
14. Indija FAQ
15. Jos par slikaMOJI FAVORITI
Dead Poets Society🖤
Princ of Perversia
Gracias a la Vida
Priče o umoru
Recenzija zivota
Laprdam sta stignem
Raznosiš mi blato po kući
God knows I've tried
dnevnik jedne kurtizane
...titles are overrated...
litet-vis maðr 🧝‍♀️
Budan u snovima vs. sanjar na javi
maleni kamicak
Djevojka u mojim ustima
U urbanoj sahari života
moonshine got me.
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Čovječje vrste kći
hendikepiranidjecak
Bosanski život
Duh Koji Hoda
Strangers In The Night
Nikad ne reci dvaput
Silent
Aime Sati
MOJA BOGDA SNA
zdravi i lijepi
Mala Tajna - Veliko Blago
shizika
TA-HA
Ishranom do zdravlja
uposlenica
Dnevnik posebnih
LJEPOTA DUSE
... by Tratinčica
Krilo od mušice
That's life!
Magnolija
Trudimo se za naše sunašce...
Organic Life
PSIHOTERAPIJA
ja, žena i majka i supruga
Babba
__malo drugačija mama!__
Administratorov blog
Dunyaluk
nova Ja
luda trka za srecom
Da vidimo šta danas ima u cekeru
Crtice
više...

BROJAČ POSJETA
451805

Powered by Blogger.ba