DRAGI B(l)ože...

Diary of a Hare Krishna housewife :)

27.12.2010.

Imagine...

Braćo i sestre

svih nacija

sada je došlo vrijeme

da promijenimo svijet

u bolje mjesto.

 

Mnogo kapljica vode

može odnijeti veliki kamen

Zato se svi trebamo udružiti

i uživati na bolji način.

 

Braćo i sestre svih rasa

šta je to važno u boji kože?

Zar nije važnije koliko ljubavi imamo

ispod nje?

I kako dijelimo tu ljubav sa svakim,

bez obzira na njegove prihode

i socijalni položaj?

 

Pogledajte dugu na nebu,

i izrecimo ovu molitvu

kojom ćemo pustiti goluba mira

da poleti.

 

Toliko različitih boja dolazi iz jednog sunca

jednako tome, smo svi mi Božja djeca.

 

Braćo i sestre svih religija,

znajte da je Bog jedan

iako ima mnogo različitih imena u raznim tradicijama.

I zato nemojmo biti zbunjeni

pohlepnim političarima

koji su vjernike slali u ratove

u ime religije.

Braćo i sestre svih vrsta (života)

svi smo jednaki

u očima Gospodina.

Ali oni koji dijele ljubav

oni su voljeni

oni dobijaju blagoslove od našeg uzvišenog oca.

Pogledajte dugu na nebu,

i izrecimo ovu molitvu

kojom ćemo pustiti goluba mira

da poleti.

 

Toliko različitih boja dolazi iz jednog sunca

jednako tome, smo svi mi Božja djeca.

 

Halelujah, Hare Krišna, Allah akbar, Bog je jedan...

Halelujah, Hare Krišna, Allah akbar, Bog je jedan...

 

 

16.12.2010.

Vedsko vjenčanje u Sarajevu

Prije nekoliko dana, imali smo u Sarajevu pravo-pravcato vedsko vjenčanje (na sanskritu: vivaha yajnu (čita se jagju). Mladenci Campaka valli devi dasi i Istadeva gaura das su mi dozvolili da sa vama podijelim slike i utiske. Pošto ću dugo, dugo pamtiti ovo vjenčanje iz mnogo lijepih razloga, željela sam sa vama podijeliti i svoje utiske, ali na kraju sam zaključila da je sve to teško strpati u riječi i blog, pa se nadam da će vam slike govoriti više od riječi.

Malo više o Vaišnavskim/Vedskim vjenčanjima:

A Sanctified Union

Author: Dhyana-kunda Devi Dasi

Hare Krishna couples know from the start that their life together has a spiritual purpose.

A Vaishnava wedding (a wedding of devotees of Krishna) is not only a colorful, joyful ceremony but also a source of devotional inspiration for years to come. When difficulties arise in the relationship, we may ask ourselves, "How did I get into this situation? Why did I marry this person?" Then the mind will go back to the wedding day and automatically remember Lord Krishna, His devotees, and His loving service.

Sanctioning a relationship by a Vaishnava wedding is not all it takes to make a marriage successful. And one can even undergo this meaningful ceremony thoughtlessly. One person will meditate on the ritual's essential meaning, while another may be preoccupied worrying about a pimple. The foundation for a good marriage is laid long before, beginning from childhood. Proper motives for entering the relationship are essential. A senior devotee, married for many years, once told me, "If we are honest and respect each other, Krishna can make our marriage like soft grasses, and if we are cheaters, He can make it like a swamp."

Still, the Vaishnava wedding ceremony helps the couple take their first step together in harmony with each other and with God. Even if the partners have already lived together before accepting Krishna consciousness, undergoing the vivaha-samskara can deepen their relationship and make it more satisfying. It helps the couple realize, "We are together not because it somehow happened this way, not by mistake, not in a passing episode of blind passion. The life we share is sanctified and meaningful, an important aspect of our spiritual life. Any little effort to make our relationship pleasing to Krishna goes to our eternal benefit."

Cijeli tekst na http://www.vaisnavafamilyresources.org/content/sanctified-union

Raniji tekstovi i slike sa ovog bloga, a na istu temu:

http://pitanje.blogger.ba/arhiva/2008/03/27/1454253
http://pitanje.blogger.ba/arhiva/2008/04/08/1477223

Mladenka je došla u pratnji prijateljica, obišla oko muža 7 puta, a onda joj je on skinuo veo Prihvatanje ruke Trenutak kada ljubav ulazi u srce :) U ovom dobu Krišna se pojavio kao Njegovo Sveto Ime, i kada se ono pjeva, sve postaje savršeno Mladenci koračaju u 7 krugova iscrtanih brašnom i u svakom krugu se mole za određeni blagoslov Žitarice se ubacuju u vatru i tako se pročišćavaju sve nepovoljnosti Na kraju sve svi guše od dima :) A kad se dim izvjetrio, ukazao se veliki vegetarijanski ručak, sa tortom na kraju. Mladoženja je kuhao, oboje su servirali i na kraju počistili hram :)
10.12.2010.

Pada snijeg za dječake!

Pada snijeg za dječake, rekao je sinoć moj stariji sin, stojeći cijelo veče na komodi da bi bolje vidio kroz prozor i pratio razvoj situacije.Njemu je padanje snijega važnija vijest od wikileaksa, modnih gafova, otvorenih izložbi...

Pošto se snijeg konačno potrudio pasti za dječake, dječak se potrudio probuditi u svitanje i izvući mamu pred zgradu.

Gledam ga kako uživa, kako mu nije hladno, kako mu ne smeta ako se pokvasi...i kontam kako sam ostarila :)

06.12.2010.

Jednostavan život, visoko razmišljanje

"Kućanice su najnesretnija skupina u Hrvatskoj", naslov je teksta na portalu dnevnik.hr:

"Obrazovaniji i oni s najvišim prihodima (iznad 8500 kn za sve članove obitelji) mnogo su zadovoljniji od ostalih građana. Zanimljivo je međutim da su kućanice najnesretnija skupina u Hrvatskoj, nesretnije od nezaposlenih, ali i od umirovljenika. Opća razina NIS-a u listopadu blago je smanjena i to najviše zbog pada dviju komponenti, zadovoljstva osobnim i socijalnim razvojem...Na zadovoljstvo osobnim i socijalnim razvojem utječe naš osobni razvoj, obitelj i prijatelji, mjesto u kojemu živimo te država..."

Ja sam sretna što sam domaćica...i sretna sam tako već preko dvije godine. Svako veče poljubim svoju porodicu koja spava i zahvalim se Bogu na još jednom danu kod kuće, sa njima. I pomolim se da tako potraje što duže, da muž ima dovoljno posla...a ja ću zauzvrat peći kolače, palačinke, ribati podove, šljapkati po lokvicama s djecom, rezati nokte, prati guze...i sve ostalo što treba.

Sretna sam što ne moram svako jutro slušati o novim poduhvatima Šeherzade i Onura, sjediti na novogodišnjim zabavama, svakog se jutra šminkati za neke tamo ljude, a kod kuće hodati ko pomahnitala vještica u poflekanoj trenerci (ko za muža sređena :)...

Što se "osobnog i socijalnog razvoja" tiče, ne žalim se, ako sam i zaglupila, meni je skroz dobro. Imam vremena i da se družim sama sa sobom, sa prijateljicama, da upoznajem nove ljude, da idem na izlete sa porodicom, da šetamo, plešemo u sred utorka u dva popodne, da rolam gurajući malenog u kolicima ispred sebe, da pročitam knjigu, da odspavam, da pišem blog...Meni nikad nije dosadno.

Izuzev osobnog razvoja i nemam drugih ambicija. Ne osjećam se više "ostvarenom" ako idem na posao, sa svim što takav život donosi, dobrim i lošim.

Duhovni život  uvijek donosi nove izazove, poteškoće, novo krampanje na svom srcu, nove radosti i čuda...i to je ono što me čini živom. Sve se može raditi za zadovoljstvo Boga i to daje smisao pranju frižidera i neprekidnom sakupljanju igračaka, ali i daje odgovore na duboka filozofska pitanja. Opisano je da se obični, svakodnevni život svjestan Boga može živjeti kao što žena koja ima muža i ljubavnika, izvršava sve svoje dužnosti savršeno i izvana niko ne vidi da ona zapravo uvijek misli na onog za koga živi, onog koga u dubini srca voli.

Neki dan kod doktora me napade medicinska sestra:"Pa jeste li vi svjesni da ste SAMO DOMAĆICA!? Pod hitno morate naći neki posao!!!"

-A jeste li vi svjesni da ste SAMO medicinska sestra, koja ljudima zabada igle i škraba papirologiju. Zašto mislite da je to nešto vrijednije od ovog mog?

(Svako ima pravo na izbor. Ovo je moj. Izabrala sam da radim samo kod kuće, a ne još i da radim 8 sati za platu koja kasni i nemam zdravstveno. Pri tome ostavljam svakome za pravo da živi kako želi, drugačije od mene. Nekome je spas pobjeći od kuće i djece i ići na posao. Meni lično nije. Moje je ljudsko pravo da budem domaćica, nije to nikakva sramota. )

P.S. Nakon komentara o mom divnom životu (hvala), da ne bi ovaj post bio previše nacifran cvjetićima i da mi čitatelji ne bi završili na inzulinu, moram dodati da svako zanimanje i svaki život imaju svojih teških dana.

DRAGI B(l)ože...
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

REVIDIRANI LINKOVI
CRTICE IZ MOG SVIJETA
Najdraži mi post ikada-virtualna hodočašća
Drugi najdraži post: Nauka o vjerovanju-vjerovanje u nauku
1. Šta je Hare Krišna
2. Šta je Hare Krišna
4. Karma i reinkarnacija
3. Nauka o duši
Zivot kao hodocasce, pisanje kao lijek
Kroz srce, drugi dio
Kroz srce
Draga moja Sevya
Zebra na Brionima
Teška si tuđino
Sretni post
Reality distinguished from illusion
Kapi vode na lotosovom listu
Gdje je svaki korak ples, a svaka riječ pjesma
Vaišnavska sahrana
Sjećanje
Opasna sekta
Na dan kad je otišla
Sevya dasi
Jednoća Stvoritelja
Karma/reinkarnacija

ŽENA, MAJKA, DOMAĆICA
FAQ za domaćice
revati na tržištu rada
Novi posao
Prva skulptura
Dan žena
Čuda su moguća (haiku)
Žena heroj
AFŽ, al’ antifeministički
Profesionalno “samoubistvo”
Majakovski na team buildingu
Njezino veličanstvo MAJKA (na brdovitom Balkanu)
Oglas za posao

FILOZOFIRAM
Filozofski osvrti na trudnoću
Ne odustajem
Razgovori koji donose sreću
Jednostavna matematika
Ravnoća do mora
Kritika ekološki neosviještenog uma
Kali yuga-doba svađe i licemjerja

INSPIRATIVNO…

Here comes the sun
Ponocna ilahija
Rabijina molitva
Poniznost
Život-nekad siv, nekad žut
Dr. Nakaš

INDIJA I HIMALAYA

1. Moja Indija
2. Indija u mom srcu
3. Zemljo Indijo!
4. City of Taj
5. Majmunska posla i zacarani bazar
6. Back to reality
7. Podnozje Himalaya
8. Majka Ganga
9. Avanture po potkrovlju svijeta (tavan pun misterioznih kovcega)
10. Indiana Jones
11. Krug se zatvara
12. Dzungla na asfaltu
13. U Stambolu, na Bosforu
14. Indija FAQ
15. Jos par slikaMOJI FAVORITI
Dead Poets Society
Dnevnik mrs. V. W.
Laprdam sta stignem
Princ of Perversia
Recenzija zivota
maleni kamicak
Treba mi svet, otvoren za poglede.
Gracias a la Vida
Priče o umoru
Djevojka u mojim ustima
Osećanja. O. Sećanja.
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
U urbanoj sahari života
u Haosu je Red..
dnevnik jedne kurtizane
Raznosiš mi blato po kući
Strangers In The Night
Nikad ne reci dvaput
Silent
Aime Sati
MOJA BOGDA SNA
Budan u snovima vs. sanjar na javi
zdravi i lijepi
Mala Tajna - Veliko Blago
shizika
Bosanski život
...titles are overrated...
TA-HA
Ishranom do zdravlja
uposlenica
hendikepiranidjecak
Dnevnik posebnih
LJEPOTA DUSE
... by Tratinčica
Krilo od mušice
That's life!
Duh Koji Hoda
Magnolija
Trudimo se za naše sunašce...
Organic Life
PSIHOTERAPIJA
ja, žena i majka i supruga
Babba
__malo drugačija mama!__
Administratorov blog
Dunyaluk
nova Ja
luda trka za srecom
Da vidimo šta danas ima u cekeru
Crtice
više...

BROJAČ POSJETA
413945

Powered by Blogger.ba