26 karakternih osobina bhakte

Iz knjige "Caitanya Caritamrita", Madhya-lila 22.78-80

Učenja Šri Caitanye Mahaprabhua, zapisao Krsnadasa Kaviraja Goswami u 16. stoljeću

Da se čovjek dobro zamisli koliko još rada na sebi ima…Dug je i (vjerujem) mnogima dosadan ovaj post, ali meni je važan i možda nekome bude koristan.

1. Milostiv  (kripalu, na sanskritu) Ova osobina označava samilost koju osoba osjeća gledajući patnje drugih. Bhakta je milostiv jer dobronamjernik i prijatelj svih živih bića. On pruža najbolju pomoć drugima tako što im pomaže da  uvide uzrok njihove patnje i izađu iz neznanja.


2. Smiren  (Akrita-rodha)

3. Istinoljubiv  (Satyasarah) Utemeljen u Apsolutnoj istini, cijeneći istinu, bhakta uviđa da je laganje korak unazad u spoznaji Boga


4. Jednak prema svima (Sama) Bhakta osjeća da treba da svakoga služi sa ljubavlju; uzima utočište duhovno naprednih osoba, sklapa prijateljstvo sa sebi jednakima i pruža pomoć onima koji trebaju pomoć na svom duhovnom putu.

5. Besprijekoran ( Mirdosa) Čak i ako bhakta nenamjerno učini neku grešku, zbog čistoće namjere dobija Božansku zaštitu.

6. Velikodušan (Vadanya) Opraštajući čak i onima koji vrijeđaju, bhakta daje svoju ljubav svima.

7. Blag (Mrityu) Čak i kada biva odbačen ili vrijeđan, bhakta zadržava svoju blagost.

8. Čist (Suchi) Održava uvijek unutrašnju čistoću pjevajući imena Boga, a izvanjsku putem higijene i ispravnih djela.

9. Jednostavan, bez materijalnih posjeda (Akinchana) Najviša spoznaja je shvatiti da je sve Božje vlasništvo. Čak i kada je odgovoran za razne vrste vlasništva, bhakta sve vidi kao Božje vlasništvo i sve ravilno koristi za služenje Boga.

10. Radi za dobrobit svih (Sarvo-pakaraka) Njegov rad za dobrobit drugih nije ograničen na rase, nacije i slično, nego je namijenjen dobrobiti svih živih bića, bez razlike. On nije samo dobronamjernik kroz teoriju, nego se aktivno bori za bolji svijet sa duhovnim vrijednostima.
11. Miroljubiv (Šanta) Osjećajući unutrašnji mir i manifestirajući vrlinu, bhakta je u mogućnosti da bude nepristrasan in a taj se način mogu izbjeći nepotrebni sukobi u svijetu.

12. Predan je isključivo Krišni (Bogu) (Krsnaika-šarana). Potpuno je predan Bogu, samo u Njemu pronalazi utočište. Bog je dobronamjernik svih živih bića. Predanost Njemu znači da bhakta ne smije učiniti ništa loše bilo kojem živom biću. Bhakta postaje instrument kojim Bog daje Svoju ljubav svima. Ovo je najvažnija od svih osobina.

13. Bez materijalnih želja (Akam)

14. Skroman, Ravnodušan prema materijalnim dobitcima (Aniha)
Sve koristi za služenje Boga, ali ne biva vezan za stvari. Sve materijalno je korisno, ali vezanost za materijalno postaje idolopoklonstvo i skretanje sa duhovnog puta.  


15. Postojan u duhovnom služenju (Esthira) Materijalistima je trava uvijek drugdje zelenija. Ali bhakte ostaju predani služenju, bez obzira na moguću patnju, iskušenja ili suprotne filozofije.

16. U potpunosti kontrolira 6 loših osobina (Vijitasad guna)
  Šest loših osobina su pohlepa, ljutnja, požuda, iluzija, ludilo i zavist. Ove se osobine ne mogu nadići vještačkim putem, nego jedino kroz služenje.

17. Jede tek koliko je potrebno (Mno Itavuk) Osoba treba živjeti skromno i ne rasipati Božju energiju na bilo koji način. Ovo se odnosi i na vodu, struju, novac…al ii na hranu. Bhagavad gita navodi da nije povoljno jesti ni premalo ni previše. Prema Ayurvedi, pri obroku želudac treba biti napunjen sa 1/3 hrane, 1/3 vode i 1/3 zraka, da bi se probava odvijala kako treba.

18. Nije pod uticajima (razuman, zdrav) Apra matta Prava se sreća ne može dostići intoksiciranjem, nikakvim tabletama, pićima, pušenjem i slično. To samo izluđuje ljude i donosi bolest u njihova tijela i um. Živeći zdravim i trezvenim životom, bhakta smanjuje svoje potrebe na minimum i čitav svoj život nudi Krišni.  

19. Pun poštovanja (Manada) Bhakta nudi svoje poštovanje drugima, bez da očekuje išta zauzvrat. On svakoga poštuje kao djeliće Krišne i odnosi se prema njima u skladu s tim.

20. Bez lažnog ugleda, Ponizan (Amani) Čak i ako je jako uspješan ili poznat u svijetu, bhakta ostaje jednostavan i svi se ljudi, od najviših do najnižih po bilo kojem standard, osjećaju prijatno u njegovom društvu. On sve svoje uspjehe doživljava kao Božju milost.

21. Ozbiljan (Gambhira) Uvijek je vrlo ozbiljan i otvorenog uma i spreman da priži i primi pomoć. Svjestan je da se ovaj živt može završiti svakog trenutka id a povratak Bogu nije jeftina stvar.

22. Samilostan (Karuna) Kao što je zahvalan na svemu što ima, tako osjeća i samilost prema svim živim bićima. Razumijevajući prirodan zakon karme, pokušava pomoći svakome ko pati. Najveća samilost je dati nekome znanje o Bogu.

23. Prijatelj (Maitra) Bhakta svakoga void prema Bogu, koji je najbolji prijatelj svakog živog bića. On ohrabruje svakoga, a na stranu stavlja elitizam i društvene podjele.

24. Pjesnik je (Kavi) Privatno ili javno, bhakta izražava svoja osjećanja i molitve, kao poetska svjedočenja o svome srcu koje slavi Boga i Njegovu milost. (Ammaraa)

25. Vješt (Dakša) Sve što radi radi najbolje što može i sa potpunom pažnjom i predanošću. Odgovoran je i trudi se da se sve uradi kako treba.

26. Tih (Mauni) Razgovara samo o temama vezanim za Boga, inače šuti. Ne osjeća privlačnost prema svjetovnim temama.

6 komentara

  1. Ni u čemu ( ako umjesto Krišna upotrijebimo Božije Ime Allah) se ne kosi sa Kur'anskim načelima i onim što nas je učio Poslanik, s.a.w.s. Recimo, identičan savjet br 17. , o unosu hrane samo za 1 / 3 želuca :))
    Nije dosadno ! 🙂

  2. Yildiza***I meni i meni je divno 🙂
    Ammaraa***Naravno da se ne kosi…a to sam i ja vidjela za tu uputu o ishrani, da je ista…Ime zamijeniš, Krišna Allah, Bh Radio, Jedan za sve :)… A tebe sam se sjetila kod mnogih od ovih osobina, iako te ne poznajem.
    Eni***Mislim da piše bez materijalnih želja…a potrebe ipak imamo, samo ih možemo nanijetiti za božje zadovoljstvo i onda i želje i potrebe postaju duhovne, a ne materijalne.

Komentariši