DRAGI B(l)ože...

Diary of a Hare Krishna housewife :)

21.02.2008.

Sevya dasi

Danas bukvalno spavam na poslu, a rokovi stisli!
Zanimljiv je moj život, malo je reći.
U ponedjeljak sam radila, al nikom nisam smjela reći da u utorak i srijedu neću doći na posao. Nisam mogla da ovaj put ne pobjegnem, mama mi je trebala biti inicirana u utorak u Zagrebu.

Inicijacija je najbliže rečeno nešto kao krštenje, kada čovjek prihvata novu vjeru do kraja života i obavezuje se da će slijediti određene stvari. Tačnije:mi se na inicijaciji obavezujemo sljedeće: da ćemo mantrati 16 krugova maha mantre na brojanici-đapi svaki dan, te da nećemo jesti meso, ribu i jaja, da nećemo uzimati opojna sredstva (alkohol, cigarete, droge, čak i kafu, koka kolu i čajeve sa teinom), da se nećemo kockati (što uključuje sve oblike zarade bez truda kao što su nagradne igre i kockanje sa životom), te da nećemo imati vanbračni seks. Na inicijaciji, koja se smatra i drugim rođenjem, dobijamo i novo duhovno ime, koje završava sa das ili dasi i koje uvijek znači sluga ili sluškinja Boga. Ja sam inicirana 99. godine i održala sam svoje zavjete do danas, jedino sam zadnjih par godina od poroda slaba s mantranjem, ali ne odustajem.

Mama i ja smo se inače zajedno oduševljavale knjigama Šrila Prabhupada i općenito filozofijom Hare Krišna pokreta još dok sam ja bila tinejdžerka, zajedno smo išle i na neka adventistička predavanja, čitale Bibliju. Ona je u najcrnjim ratnim vremenima mantrala Hare Krišna mantru, moleći se na taj način instinktivno Bogu da joj otvori neka vrata da izađemo iz RS gdje nas je rat zatekao. Nedugo potom, vozili smo se sa po jednom torbom u džipu Crvenog krsta za naš rodni grad, a vozio nas je Nepalac po imenu Višnu.
Tako nas je Višnu (što u obliku vozača, što kao Bog), doveo u naš potpuno novi i sretniji život u kojem je mama zarađivala 90 km mjesečno i izdržavala nas 4, ali smo bili slobodni i sretni.
Jednog dana mama je vidjela plakat sa maha mantrom i otišla je na program, sa željom da sazna više o "mantri koja joj je spasila život" i do 3 ujutru mi je pričala o ljudima koje je srela, o predavanju...
Te 96. godine upoznala sam i ja te ljude i jako su mi se svidjeli, činilo se da sve to ima smisla i da oni stvarno žive i predstavljaju to što pričaju, i tako smo zajedno eksperimenta radi, mama i ja počele mantrati maha mantru i postale vegetarijanci. Dala bi se knjiga napisati o tim sretnim, ludim danima, kada smo zakoračile u taj svijet. Mislim da smo, i ona i ja, baš to tražile čitav život, svaka na svoj način.
Od tada je prošlo 12 godina, u nekom duhovnom smislu smo ih proživjele zajedno, prošle smo sve teškoće koje je naš novi život nosio sa sobom, upoznale divnih ljudi, putovale i dijelile jedna s drugom svoje spoznaje. Kroz godine se naš idealizam sa ljudima smanjivao, sve institucije imaju svojih mana i politike, ali pojedinci i čista poruka Bhagavad gite su ostali ono u šta i danas vjerujem. Prošle smo naše školovanje, kada je od svoje mizerne plate slala meni i sestri novac i borbu za njen život 2003. kada joj je zbog karcinoma izvađen želudac, prošle smo i zadnjih pet godina njenog života, ispunjenje strepnjom zbog mogućih metastaza i smrti koja, čini se, uvijek negdje vreba na nju, kao da nikad taj osjećaj ne odlazi. Ipak, zadnjih pet godina su, kako i sama kaže, najljepše u njenom životu jer je svjesna blizine smrti, odustala od zamaranja prolaznim stvarima i živi jedan Bogu posvećen život i jako je sretna. Zadnjih šest mjeseci boluje i od kolitisa, također neizlječive bolesti i ima 45 kilograma
Stoga nisma mogla propustiti dan njene inicijacije. Javila sam na posao da mi je mami pozlilo i da sam otputovala kod nje i da ću se odmah vratiti.
Muž je htio da idemo svi troje, ali je meni bilo tlaka vući dijete na tako dug put, sve bi poremetio, a ja se ne bih mogla skoncentrisati-jer sam išla zbog mame. Tako se muž brinuo za njega i hvala mu od srca što me podržao.
Krenula sam u ponedjeljak u 22, stigla busom u 6 ujutru, bila tamo 24 sata i nazad. Mama je bila presretna što su joj kćerke s njom, na njen veliki dan, a mi smo se trudile da budemo fine i da joj sreću ničim ne pokvarimo.
Zagrebački hram je jedini veći centar za Svjesnost Krišne na Balkanu, negdje između bosanskog uhljupizma i familijarnosti te gostoljubivosti i slovenske organiziranosti i hladnoće. Tako u zagrebu imaju gostoljubivost, toplinu i organiziranost-taman. 24 sata sam skinula sve maske i bila to što jesam, sa još oko 400 ljudi koji su se povodom festivala okupili tu, a došli su od Japana, Irana, Amerike, Švajcarske, Poljske, Njemačke, Makedonije...Uživala sam u mirisima, bojama, zvucima, u ponovnim susretima sa dragim ljudima koje ne vidjeh godinama, u životu koji je tako daleko od svakodnevne površnosti i sivila.
Tačno 12 godina od našeg životnog preokreta, 11 godina od majkine smrti, 5 godina od operacije, mama je dobila ime Sevya devi dasi-što znači ona koja nesebično služi Boga. Za mene će se uvijek zvati mama, ali sretna sam zbog nje, jer je ona (malo je reći) presretna.
Vjerujem i želim joj da joj ostatak života bude sretan kao prethodnih pet godina.

DRAGI B(l)ože...
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

REVIDIRANI LINKOVI
CRTICE IZ MOG SVIJETA
Najdraži mi post ikada-virtualna hodočašća
Drugi najdraži post: Nauka o vjerovanju-vjerovanje u nauku
1. Šta je Hare Krišna
2. Šta je Hare Krišna
4. Karma i reinkarnacija
3. Nauka o duši
Zivot kao hodocasce, pisanje kao lijek
Kroz srce, drugi dio
Kroz srce
Draga moja Sevya
Zebra na Brionima
Teška si tuđino
Sretni post
Reality distinguished from illusion
Kapi vode na lotosovom listu
Gdje je svaki korak ples, a svaka riječ pjesma
Vaišnavska sahrana
Sjećanje
Opasna sekta
Na dan kad je otišla
Sevya dasi
Jednoća Stvoritelja
Karma/reinkarnacija

ŽENA, MAJKA, DOMAĆICA
FAQ za domaćice
revati na tržištu rada
Novi posao
Prva skulptura
Dan žena
Čuda su moguća (haiku)
Žena heroj
AFŽ, al’ antifeministički
Profesionalno “samoubistvo”
Majakovski na team buildingu
Njezino veličanstvo MAJKA (na brdovitom Balkanu)
Oglas za posao

FILOZOFIRAM
Filozofski osvrti na trudnoću
Ne odustajem
Razgovori koji donose sreću
Jednostavna matematika
Ravnoća do mora
Kritika ekološki neosviještenog uma
Kali yuga-doba svađe i licemjerja

INSPIRATIVNO…

Here comes the sun
Ponocna ilahija
Rabijina molitva
Poniznost
Život-nekad siv, nekad žut
Dr. Nakaš

INDIJA I HIMALAYA

1. Moja Indija
2. Indija u mom srcu
3. Zemljo Indijo!
4. City of Taj
5. Majmunska posla i zacarani bazar
6. Back to reality
7. Podnozje Himalaya
8. Majka Ganga
9. Avanture po potkrovlju svijeta (tavan pun misterioznih kovcega)
10. Indiana Jones
11. Krug se zatvara
12. Dzungla na asfaltu
13. U Stambolu, na Bosforu
14. Indija FAQ
15. Jos par slikaMOJI FAVORITI
Princ of Perversia
Gracias a la Vida
Dead Poets Society🖤
Priče o umoru
Recenzija zivota
Laprdam sta stignem
Raznosiš mi blato po kući
God knows I've tried
dnevnik jedne kurtizane
...titles are overrated...
litet-vis maðr 🧝‍♀️
Budan u snovima vs. sanjar na javi
maleni kamicak
Djevojka u mojim ustima
U urbanoj sahari života
moonshine got me.
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Čovječje vrste kći
hendikepiranidjecak
Bosanski život
Duh Koji Hoda
Strangers In The Night
Nikad ne reci dvaput
Silent
Aime Sati
MOJA BOGDA SNA
zdravi i lijepi
Mala Tajna - Veliko Blago
shizika
TA-HA
Ishranom do zdravlja
uposlenica
Dnevnik posebnih
LJEPOTA DUSE
... by Tratinčica
Krilo od mušice
That's life!
Magnolija
Trudimo se za naše sunašce...
Organic Life
PSIHOTERAPIJA
ja, žena i majka i supruga
Babba
__malo drugačija mama!__
Administratorov blog
Dunyaluk
nova Ja
luda trka za srecom
Da vidimo šta danas ima u cekeru
Crtice
više...

BROJAČ POSJETA
451802

Powered by Blogger.ba